IN VIER STAPPEN NAAR EEN COMPLEET ATLEET
DEEL IV:  Beheers je fiets en tem het terrein.
Wie sterk is moet ook slim zijn.

Volgens de theorie zijn er drie grote pijlers die stevig moeten staan om een volwaardige sporter te zijn: training, voeding en rust. Als deze drie de nodige aandacht krijgen en in evenwicht zijn, dan ben je een compleet atleet. Ik voeg daar graag nog eens de zuil techniek aan toe en het plaatje klopt helemaal. In de voorbije maanden kwamen de blokken training, voeding en rust aan bod, vandaag sluit ik de reeks af met aandacht voor het belang van techniek in je sport. Ik heb het hier specifiek over techniek bij mijn sport het mountainbiken en ook hoe het mij in mijn competieperiode is vergaan. Weet dat elke sport een of andere specifieke techniek vraagt, zelfs lopen.

Je mag nog zo sterk zijn als een beer, eten als een paard en lenig zijn als een aap, als je op de fiets een olifant in een porseleinkast bent, dan kom je nog geen stap verder. Elke sport heeft een bepaalde techniek die je moet beheersen wil je de ze ten volle kunnen beoefenen. Afhankelijk van de sporttak weegt het aandeel techniek meer of minder door ten opzichte van kracht of lenigheid. Een tennisser zal meer tijd besteden aan het oefenen van zijn backhand dan een loper aan het oefenen van zijn looppas, maar toch zal een loper ook ondervinden dat hij sneller vooruitgaat met minder inspanning als hij zijn foulé optimaliseert. En daar is het ons bij prestaties neerzetten steeds om te doen. Hoe kunnen we met minimale inspanning een maximale prestatie leveren? Er is in Nederland zelfs een universiteit die zich bezig houdt met het zoeken naar antwoorden op die vraag.

 

 

“Je mag nog zo sterk zijn als een beer, eten als een paard en lenig zijn als een aap, als je op de fiets een olifant in een porseleinkast bent, dan kom je nog geen stap verder.”

TU Delft
Hoe kan het in de sport nog sneller, hoger en met minder weerstand? Dat is precies het soort technologische vragen waar de TU Delft antwoorden op kan geven. De universiteit bundelt sinds september 2014 al haar onderwijs en onderzoek op het gebied van sport, in het nieuwe TU Delft Sports Engineering Institute. Frans van der Helm is wetenschappelijk directeur van het TU Delft Sports Engineering Institute. “Het sportinnovatie-onderzoek van de TU Delft richt zich op het verbeteren van Nederlandse topsportprestaties, het stimuleren van mensen om meer te bewegen en op het voorkomen van sportblessures.” Het onderzoek naar sportinnovatie wordt breed gedragen op de TU Delft; alle faculteiten zijn aangesloten. Veel disciplines komen samen. “Kijk alleen al naar het roeien. Hoe beweegt het water zich om de boot, hoe de lucht? Hoe bewegen de sporters; kan je die beweging meten en optimaliseren en wat is de ideale roeiomgeving?”, geeft Van der Helm als voorbeeld. Is dit enkel voer voor specialisten en pro’s? Neen hoor, ook als recreatieve sporter kan je optimaliseren. Hoe zit je op de fiets, hoe snijd je een bocht aan, hoe gebruik je de rem, hoe lees je de ideale lijn? Door de mountainbike fietstechnieken goed te beheersen zal je meer plezier hebben, sneller gaan, breuk aan je materiaal voorkomen en vervelende valpartijen vermijden. Kortom je zal efficiënter fietsen.

“Elke sport heeft een bepaalde techniek die je moet beheersen wil je de ze ten volle kunnen beoefenen. Afhankelijk van de sporttak weegt het aandeel techniek meer of minder door ten opzichte van kracht of lenigheid.”

Nino versus Julien / Techniek versus vermogen
Een deel van je trainingstijd aan techniektraining besteden, betaalt zich dubbel en dik terug in het veld. We moeten ook hier weer een voorbeeld nemen aan de groten. Esther Süss is, ex-wereldkampioen, meervoudig Zwitsers kampioen en al enkele malen winnaar van de Cape Epic. Toen ik haar vroeg hoe zij zo goed geworden is, vertrouwde ze me toe dat ze elke woensdagnamiddag tussen twaalfjarige mountainbikers op het grasveld staat waar ze over paletten springt en over smalle balkjes balanceert, ze speelt evenwichtsspelletjes op de fiets en tikkertje. Spelenderwijs je fiets leren beheersen, zelfs de pro’s zijn ermee bezig of liever natuurlijk zijn de pro’s ermee bezig. Met wereldbekerparcours die steeds technisch uitdagender worden, maak je het verschil al lang niet meer in vermogen. Wat maakt dat Nino Shurter in Méribel de overwinning wegkaapte voor Julien Absalon? Hij koos voor de juiste lijn en vooral, hij beschikte over de technische skills om die te kunnen rijden. In een interview na de Cape Epic van dit jaar vroeg de interviewer naar zijn beste ervaring in de wedstrijd. Zijn antwoord klonk zo: “Ik beleefde meerdere hoogtepunten, maar vooral dat moment in de derde etappe waarop we na een lange afdaling langs singletrails onze leiderspositie met twee minuten voorsprong konden versterken. We beseften toen dat onze technische capaciteiten veel beter waren dan die van onze tegenstanders. Mijn partner Phil (de Zuid-Afrikaan Philip Buys) is een zeer goede technische rijder, dankzij hem konden we steeds meer en meer voorsprong nemen.” Zijn antwoord toont aan dat je niet alleen sterk moet zijn om snel te gaan. Het siert Nino dat hij bescheiden is en de pluimen op de hoed van zijn partner steekt.

“Ook als recreatieve sporter kan je optimaliseren.”

Trial and error
Hoe het me zelf op dit vlak is vergaan, is letterlijk een verhaal van vallen en opstaan. Ondertussen kan ik een aardig stukje biken, maar ik moet tot mijn scha en schande toegeven dat ik in mijn carrière nooit op regelmatige basis aandacht aan rijvaardigheid heb besteed. De handigheden die ik heb, komen voort uit het veel doen, mislukken en opnieuw doen en dankzij een grote dosis durf. Maar vooral ben ik steeds goed omringd en door tips die ik onderweg altijd van mijn meer ervaren collega bikers kreeg, maakte ik al gauw progressie. Ik herinner me nog goed hoe mijn fietsmaat in de beginperiode achter me aan reed en te pas en te onpas riep: schakelen! Het was echt zo erg dat ik niet eens wist dat het handig, zelfs vereist is om op een helling achteraan een tandje groter te schakelen. Gelukkig zijn deze kinderziektes eruit, maar nog steeds ervaar ik de zuil techniek als de zwakke schakel in mijn mountainbikeketting en dat blijft toch steeds een beetje knagen. Het is nooit te laat en ik heb onlangs een wokrshop MTB-techniek gevolgd bij de Trials academy van Wesley Belaey. Ik heb op korte tijd heel veel bijgeleerd!

Hopelijk leren jullie hieruit en besluiten jullie om vanaf nu ook aandacht aan jullie techniek te besteden. Wa jullie sport ook is! Ik wens jullie alvast veel plezier met het oefenen.