Veelgestelde vragen Alps Epic

1. Wat is het verschil tussen Pack Bleu en Pack Noir 

Het verschil tussen de twee formules zit voornamelijk in de accommodatie/slaapplaats. 

Pack Noir
Bij Pack Noir slaap je in hotels op kamers van maximum 2 personen.
Je kan ook een singlekamer boeken mits een supplement van € 150.
Het avondmaal bij Pack Noir wordt meestal aan tafel geserveerd en is voldoende en goed verzorgd.
Ook het ontbijt is uitgebreid. Je zal in een Pack Noir hotel al eens spek met eitjes vinden ‘s morgens op het buffet of een ander extraatje.
Er zijn ook telkens handdoeken voorzien en het sanitair is steeds in de kamer. 

Pack Bleu
Bij Pack Blue zijn de slaapplaatsen heel basic en je slaapt meestal in stapelbedden op een kamer tot 6 personen. ( Wij proberen ervoor te zorgen dat het maximum met 4 is en sowieso zijn het bikers van de Transactiefgroep. )
Het avondmaal is in buffetvorm en het ontbijt heel basic.
Er zijn niet altijd handdoeken voorzien. Wel steeds lakens. Het sanitair is soms op de gang gedeeld met andere kamers. 

2. Hoe ver liggen de verblijven van de start/aankomst? 

De afstand van de verblijven tot de racevillage verschilt per startdorp. Soms is het op wandel- of fietsafstand en soms is het verder. Als de afstand te ver is om te wandelen, dan zijn er navettes of shuttlebusjes voorzien. Deze busjes rijden af en aan tussen de verblijven en de racevillage. Het is niet zo dat de verblijven van Pack Bleu of Pack Noir standaard verder liggen van de racevillage. Dat verschilt per locatie. 

3. Wat is het verschil tussen The Ride en The Race?

Tijdens Alps Epic worden er (bijna) elke dag 2 afstanden aangeboden. De kortste afstand van de 2 noemen ze bij de organisatie The Ride of La Rando en de langste noemen ze The Race.
Bij inschrijving kies je of je meedoet met The Ride of The Race, maar dat wil niet zeggen dat je verplicht bent om de afstand te rijden die je gekozen hebt. Als je inschrijft voor The Ride dan mag je perfect de afstand van The Race rijden en omgekeerd.
Het belangrijkste verschil is dat als je voor The Race kiest, jij en je gereden tijd worden opgenomen in het klassement dan opgenomen en dan ook in de resultaten verschijnen.
Kies je bij inschrijving voor The Race, maar beslis je ter plekke om de The Ride te doen, dan is dat geen probleem. Het enige gevolg is dat je dan niet meer in het klassement wordt opgenomen. De dag nadien mag je gewoon weer The Race rijden. 

4. Is de start tussen wedstrijdrijders ( The Race ) en de andere rijders ( The Ride ) gescheiden?

Er wordt meestal gebrieft dat de bikers van The Ride 15 min na de bikers van The Race starten, maar in werkelijkheid start iedereen samen. 

5. Waar worden de fietsen gestald?

Er is in elke racevillage een bewaakte fietsenstalling. Via een armbandje met je racenummer op, kan jij alleen je fiets uit de stalling halen. De fietsen moet je niet apart op slot zetten. Dat is erg onhandig en nergens voor nodig. Afhankelijk van het verblijf, kan je de fiets meenemen en daar stallen. 

6. Alps Epic is een rit op lijn. Hoe doen we dat om terug bij onze wagen te geraken?

Je wagen parkeer je dag voor de race ( op vrijdag ) aan de aankomst van de laatste etappe. Daar is voldoende en veilige parkeergelegenheid voorzien. Een busje brengt je terug naar het startdorp. Dit busje vertrekt op een vast uur. Je moet er dus voor zorgen dat je op dat tijdstip zeker op de parking bent. Enkel de chauffeur rijdt naar de finish, er is geen plaats voor passagiers in de shuttlebus. 

Je rijdt dus op 5 dagen terug naar je auto 😉 

7. Is er herstellingsmateriaal ter plekke beschikbaar? 

Er wordt vanuit de organisatie gevraagd om enkele essentiële reserve-onderdelen voor je fiets mee te brengen. Deze dingen stop je in een doos ( formaat schoenendoos niet formaat fietsdoos ) en die geef je bij de registratie af. Je doos zal dan door de mechaniekers de hele week  vervoerd worden. En als je iets nodig hebt dan is dat meteen bij hen beschikbaar. Denk hier aan: derailleur, remblokjes, remkabel, ketting…. NIET – reservewielen / kader …. 

8. De fietsen worden na de rit gewassen en gesmeerd. Welk smeermiddel gebruiken ze?

De sponsor is Squirt en elke ketting wordt dan ook door de mechaniekers met Squirt ingesmeerd. 

9. Blijkbaar krijgen we speciale bagagetassen die we tijdens de race moeten gebruiken. Hoe werkt dat precies en wat gebeurt er met het materiaal dat we niet nodig hebben?

Bij aanmelding op donderdagavond of vrijdagochtend krijg je 2 tassen:

  • 1 x 70L

In deze tas stop je alles wat je gedurende de week nodig hebt.
Deze tas wordt op de dag van een verplaatsing opgehaald aan de receptie van je verblijf en naar het verblijf van die avond gebracht.

  • 1 x 12 L

Deze tas kan je elke ochtend afgeven aan de startlijn en vind je bij aankomst terug aan de finishlijn.
Hierin stop je zaken die je direct bij aankomst van de dagetappe nodig hebt: teenslippers, jasje met lange mouwen, recupshake….
Enkel deze twee tassen kan je tijdens de week gebruiken.
Nadat je deze tassen hebt gekregen bij de registratie, ga je terug naar het hotel en laad je je spullen in deze tassen. Alles wat niet in de tas past en wat je tijdens de week niet nodig hebt, laat je achter in de wagen.  

10. We kunnen een extra nacht boeken voor en na de race. Is dit verplicht of aan te raden?

Nacht voor de race
De extra nacht voor ( donderdagavond ) en na ( woensdagavond ) de wedstrijd zijn optioneel. Het is wel comfortabel om de avond voor de registratie toe te komen. Je bent dan al in je verblijf ingecheckt als je je gaat registreren en je kan dan rustig de tassenwissel doen en de verplaatsing van je wagen. Op vrijdag doen we ook een korte verkenningsrit zodat je weet wat je de dagen nadien te wachten staat. De meeste bikers boeken deze extra nacht.

Nacht na de race
Dit is de nacht na de laatste rit. Die avond is er een BBQ en een feestje dat door onze groep elk jaar kleur krijgt. Wil je comfortabel en uitgeslapen aan de terugreis beginnen en een zalig feestje meepikken, dan boek je best deze extra nacht. De meeste bikers boeken deze extra nacht.

Je kan de extra nachten boeken via deze link:

Vul het aantal in dat je wil boeken 1 of 2

Tips betreft het Materiaal 

Schoenen
We begeven ons met deze wedstrijd op ruw terrein en je zal af en toe moeten stappen. We raden daarom aan om schoenen met een zachte zool en veel grip ( noppen ) te gebruiken. Wegschoenen met carbonzolen kan je na Alps Epic in de vuilbak gooien. Echt waar!

Dropper
Twijfel je aan het nut van een dropper? Stop met twijfelen en monteer er een. Tip: Doe dit niet een week voor de wedstrijd, maar geruime tijd op voorhand zodat je erop kan oefenen om hem te gebruiken. 

Bandenkeuze
Hier kunnen we boeken over schrijven, maar onthoud dat je best een stevige band monteert met sidewall protection. Rijd tubeless met weinig lucht voor zoveel mogelijk grip.
Algemeen geldt dat je niet op gewicht moet besparen als het aankomt op materiaal voor deze race. 

Rugzak
Er zijn een aantal zaken die je verplicht moet meenemen onderweg en om die een plaats te geven, gebruik je best een rugzak. 

PS: Ben je al lid van de Transactief Stravaclub?